Humankind innoveert onder begeleiding van in-Novation

8+ kinderen na school steeds vaker alleen thuis

Kinderen vanaf groep 6/7 en 8 blijven na school steeds vaker alleen thuis. Terwijl de BSO een perfecte plek is om leeftijdsgenoten te ontmoeten, te “chillen”, grenzen te verkennen en zich te ontwikkelen. Zonder dat ze alleen thuis zijn, alle zoetigheid uit de kast opeten en uren achter een schermpje zitten. Toch zien we al jaren de trend in de cijfers van het CBS dat kinderen in de hoogste groepen van de basisschool niet meer naar de BSO gaan.

 

Humankind, professionals en kinderen samen aan de slag

Het innovatieteam van Humankind, pedagogisch professionals en kinderen op de BSO zijn de uitdaging aangegaan om deze trend te doorbreken. Humankind is een toonaangevende landelijke kinderopvangorganisatie die staat voor de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 13 jaar, tot ze naar de middelbare school gaan. Dagelijks ontvangen zij zo’n 25.000 kinderen die door meer dan 3000 pedagogische professionals worden begeleid in hun ontwikkeling. De aanpak van dit project was een primeur voor Humankind, waarbij een brede groep in- en externe experts én kinderen zich hebben gebogen over het vraagstuk wat deze prépubers nodig hebben in de begeleiding van hun ontwikkeling. De toegepaste innovatie methode was nieuw voor Humankind en is onder begeleiding van Barbara van Duin van in-Novation ontwikkeld.

Quote

“Onze professionals en de kinderen zelf weten het beste wat ze nodig hebben en zijn daarom de beste vernieuwers van onze dienstverlening. Deze manier van werken past bij ons en leverde goed en concreet resultaat op.”

Monique van Weert
Manager Marketing en Communicatie
Humankind

#dekrachtvansamen

Een manier van werken die perfect past bij de filosofie “#dekrachvansamen” van Humankind. De kinderen op de BSO, ouders en de professionals van Humankind, weten als geen ander wat er nodig is om de dienstverlening beter aan te laten sluiten op de prépuber. De prépuber werkgroep heeft de werkvormen en methodes van in-Novation om behoeftes te begrijpen en drijfveren naar boven te halen, met veel enthousiasme ingezet. Om vervolgens met kinderen, interne en externe professionals te brainstormen over ideeën en oplossingen. De werkvormen zijn gebaseerd op design thinking methodes en ontwikkeld en voor de eerste keer toegepast onder begeleiding van in-Novation. Hiermee heeft de organisatie de innovatie werkwijze één keer samen uitgeprobeerd en de methodes passend gemaakt voor hun organisatie. Medewerkers van Humankind zijn door in-Novation getraind en hebben zich de methodes on-the-job eigen gemaakt. Om het vervolgens als organisatie zelf te gaan doen.

 

Met succes!

Het prépuber project van Humankind heeft de innovatie fases “begrijpen van de doelgroep”, “kansen herkennen”, “ideeën genereren”, ”concepten uitwerken en uitproberen”, met succes doorlopen. Met als resultaat dat de prépubers nu een specifieke pedagogische benadering en BSO plek hebben. Daarnaast gaan pilot locaties aan de slag om meer out-of-the box ideeën uit te proberen en wordt aan drie hele nieuwe innovatieve concepten gewerkt. Kortom, in de nabije toekomst zal zichtbaar worden dat Humankind dé plek is voor het begeleiden van 8+ kinderen. En een organisatie is die toonaangevend en volhardend is in de aansluiting op de ontwikkeling van ieder kind.

 

Wil je weten hoe we dit voor jouw organisatie kunnen opzetten en organiseren?
Neem gerust contact met ons op.